Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
Insulinooporność związana ze starzeniem się może częściowo wynikać z obniżenia aktywności fizycznej. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy trening siłowy zwiększa działanie insuliny u osób starszych. 11 zdrowych mężczyzn średnim wieku 58 lat badano przed i po 16 tygodniach prowadzenia treningu siłowego. Efekty program treningowy zwiększył ogólną siłę o [...]
Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne [...]
Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]
Wiek jest znaczącym czynnikiem, który wpływa na poziom hormonalny. Zazwyczaj, im osobnik płci męskiej jest starszy, tym niższy poziom testosteronu posiada. Jednak czynnik wieku nie jest jedynym, który wpływa na to, jak kształtuje się poziom hormonów w naszym ciele. Okazuje się, że mężczyźni przemęczeni, jak i zestresowani, również posiadają [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi [...]
Z dobrze kontrolowanych badań naukowych wiemy, iż węglowodany są przydatne sportowcom różnych dyscyplin, szczególnie w trakcie wysiłku, który trwa dłużej niż 1 godzinę. Niemniej istnieją też doniesienia o korzyściach związanych ze stosowaniem węglowodanów przy pracy trwającej do 45 minut. Podsumowanie Okazuje się, że podawanie żelu z [...]
Kreatyna jest suplementem diety, która zwiększa zasoby energetyczne ustroju i syntezę białek mięśniowych. Obecnie rutynowo poleca się ją dla osób starszych, w celu przeciwdziałania procesowi starzenia się. Dlaczego słyszy się ciągle, że kreatyna jest groźna dla nerek lub wątroby? Skąd się biorą mity, a gdzie leży prawda? Nie wszyscy potrafią się [...]
[...] ± 2,7 min. Wnioski i uwagi Napoje o podobnej zawartości kalorycznej, ale o różnych proporcjach węglowodanów oraz białek, miały podobny wpływ na regenerację mięśni i wyniki próby czasowej u dobrze wytrenowanych kolarzy. Jak widać, po zakończonym treningu interwałowym najlepiej podawać same węglowodany lub węglowodany + proteiny. Jeśli nie [...]
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę? Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Badacze z Francji doszli do wniosku, że wykonywanie dynamicznego rozciągania między okresami ciężkiego wysiłku, jest korzystniejsze, niż odpoczynek. Badanie zostało opublikowane w Journal of Strength & Conditioning Research i dotyczyło próby wykonanej na młodych piłkarzach. Badanie Celem badania było uzyskanie informacji dotyczących technik [...]
Kofeina należy do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż posiada duży potencjał. Cieszmy się, że kofeina towarzyszy nam od „zawsze”, gdyż w obecnych czasach niewykluczone, iż znalazłaby się pod kreską jak silny stymulant. Kofeina występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe np. [...]
Celem badania było ustalenie wpływu dużej dawki kofeiny na powtarzane sprinty o wysokiej intensywności po 5 dniach stosowania kreatyny. Po ukończeniu okresu testowego (same próby wysiłkowe, bez podawania czegokolwiek) 12 mężczyzn przyjmowało losowo w podwójnie ślepej próbie: kreatynę + placebo (0.3 g kreatyny na kg masy ciała przez 5 dni, [...]
Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka [...]